banner ad

Volvo Cars en Autoliv bundelen de krachten rond autonoom rijden

5 oktober 2015 | 0 Reacties
Autofabrikant Volvo Cars

Volvo

Autofabrikant Volvo Cars en Autoliv, gespecialiseerd in technologie voor verkeersveiligheid, zullen als toonaangevende wereldleiders op het vlak van verkeersveiligheid samenwerken aan het baanbrekende Drive Me-project, het eerste grootschalige initiatief rond autonoom rijden ter wereld.

Bij het Drive Me-project worden honderd zelfrijdende Volvo’s door gezinnen en pendelaars gebruikt op de openbare weg in het dagelijks verkeer in de Zweedse stad Göteborg. Voor het eerst ter wereld worden zo zelfrijdende wagens ter beschikking gesteld van het publiek voor dagelijks gebruik.

De twee bedrijven slaan de handen in elkaar bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van de nieuwste veiligheidstechnologieën en de ingenieurs en andere experten van beide bedrijven zullen samenwerken om de lancering van actieve veiligheidssystemen te promoten.

Drive Me is een samenwerkingsverband tussen een aantal organisaties uit de openbare en de privésector, waaronder Volvo Cars, de Zweedse overheidsdienst voor transport, het Zweedse transportagentschap, Chalmers University, Lindholmen Science Park en de stad Göteborg.

Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars: “Wij zijn verheugd Autoliv te mogen verwelkomen in het Drive Me-project. Autonoom rijden zal het verkeer beter en veiliger maken. Hoe sneller we de nodige technologieën op punt krijgen en deze kunnen aanbieden in onze auto’s, hoe beter.”

De samenwerking met Autoliv zal aanzienlijke voordelen opleveren. Met zijn uitgebreide R&D- en engineeringexpertise in verkeersveiligheid draagt Autoliv bij aan de ontwikkeling van toonaangevende technologieën op het vlak van actieve veiligheid en autonoom rijden.

De verscheidenheid aan partijen in het Drive Me-project wordt weerspiegeld in de talloze voordelen van autonoom rijden, zoals efficiënter weggebruik, lager verbruik, minder files en betere ruimtelijke planning.

Dé doelstelling bij uitstek bestaat erin het aantal (dodelijke) ongevallen en letsels in het verkeer aanzienlijk terug te dringen. Uit onafhankelijke studies blijkt dat meer dan 90% van alle dodelijke ongevallen veroorzaakt wordt door een menselijke fout, vaak door onoplettendheid.

Een zelfrijdende auto kan deze situaties detecteren en erop anticiperen. De bestaande actieve veiligheidssystemen zoals Autonomous Emergency Braking, Lane Departure Warning en Safety Lane Keeping Aid vormen een eerste stap naar autonoom rijden.

Geavanceerde ondersteuningssystemen voor actieve veiligheid maken gebruik van verschillende sensortechnologieën, zoals radar- en beeldsystemen, om een nakend ongeval te detecteren, ervoor te waarschuwen en/of het te vermijden.

“Naarmate zelfrijdende auto’s evolueren, zal de impact van menselijke fouten aanzienlijk beperkt worden en zullen deze auto’s de verkeersveiligheid naar een hoger niveau tillen”, zegt Jan Carlson, Chairman, President & Chief Executive van Autoliv.

Het Drive Me-project werd opgestart in 2013 en in 2017 worden de eerste gezinnen met zelfrijdende auto’s in Göteborg op de openbare weg verwacht.

Categorie: véhicule

Geef een reactie

*